Reseptissä on lampaanviulu, mutta karitsoiden teurastukset ovat myös alkaneet ja karitsan viuluja sekä luuttomia paisteja on saatavilla. Koronan vuoksi isommat juhlatilaisuudet ovat tällä hetkellä vähissä, joten karitsan viulu on sopivamman kokoinen vaihtoehto pienemmälle väelle.
Viuluhotellissa on vielä tilaa eli voit tilata puolikkaan tai kokonaisen karitsan ja jättää siitä meille pakkaseen säilöön viulun (tai kokonaisesta vaikka molemmat). Voit noutaa viulun/viulut sovittuna päivänä joko sulatettuna tai palvattuna eikä sinun tarvitse huolehtia minne viulun saisit omassa pakastimessasi mahtumaan. Joulun osalta palvien noutoajoista tiedotamme lähempänä.
t. Laura
Lampaanviulu isoäidin tapaan
- n. 3 kg:n lampaanviulu
- 1 tl kuivattua timjamia
- 3 tl kuivattua basilikaa
- 1 tl kuivattua salviaa
- 1 tl kuivattua rosmariinia
- 1 tl mustapippuria
- 2 tl suolaa
- 10 valkosipulinkynttä
- 2 dl kermaa
- 1 1/2 dl hyvää oikeaa kahvia
- 4 sokeripalaa
- 2 dl vahvaa lihalientä
- öljyä
KASTIKE
- valeluliemi
- hieman vettä
- 1 rkl vehnäjauhoja
- Muotoile uunipellille kaksinkertaisesta alumiinifoliosta hieman lampaanviulua suurempi kaukalo ja nosta paisti siihen.
- Mittaa yrtit, mustapippuri ja suola kuppiin. Sekoita mausteet keskenään. Kuori valkosipulinkynnet. Halkaise isot ja pulskat kahtia. Keitä hyvää kahvia puolentoista desin verran ja pane sokeripalat kahviin sulamaan.
- Pistele viuluun teräväkärkisellä veitsellä 10 melko syvää reikää ja toppaa ne täyteen yrttiseosta. Sulje reiät valkosipulinkynsillä. Paina kynnet lihan sisään piiloon. Ulkona törröttävät sipulinpäät kärähtävät ja maistuvat pahalta. Sivele viulun pinta öljyllä ja ripottele loput yrttiseoksesta päälle. Nosta viulu 225-asteiseen uuniin ja paista viisitoista minuuttia. Vähennä sen jälkeen lämpö 200 asteeseen ja valele viulu kahvilla ja kermalla. Noin kymmenen minuutin kuluttua on lihaliemen vuoro tulla kaadetuksi viulun kannelle.
- Hetken kuluttua on lihaa ruvettava valelemaan aina silloin tällöin folioon kertyneellä tuoksuvalla liemellä.
- Laske tunnin kuluttua uunin lämpö 175 asteeseen. Jos liemi haihtuu liiaksi, lisää kiehuvaa vettä.
- Mitä ahkerampi valelija on, sitä maistuvamman viulun hän saa palkakseen noin kolmen tunnin kuluttua.
- Nosta valmis lampaanviulu foliovuoasta. Kerää vuoan pohjalta herkullinen valeluliemi tarkasti talteen. Kääri paisti folioon ja peittele rauhoittumaan.
- Valmista sillä aikaa kastike. Lisää valululiemeen hieman vettä maistelemalla. Suurusta kastike vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Keittele kastiketta kymmenisen minuuttia. Runsaskätinen kermaloraus kruunaa ihanan vihreäpilkullisen kastikkeen.
Resepti: Mysi Lahtinen (Mysi kokkaa ja kertoo HS Kirjat)